Amikor egy gyermek elültet egy élettelen napraforgómagot, egy izgalmas és tanulságos kaland veszi kezdetét. Megfigyelheti, ahogy a mag lassan kicsírázik, és amikor a kis hajtás előbukkan a talajból, megtapasztalhatja az élet erejét és csodáját.

Megfigyelheti, ahogy napról napra nő a szára és egyre újabb leveleket hoz. A gyermek azt is megfigyelheti, ahogy a virág a napfény hatására folyamatosan a fény felé fordul. Az izgalmas pillanatok közé tartozik az is, amikor az első virágzat megjelenik a növényen.

Ahogy a napraforgó növekszik, a gyermek felelősséget érez az általa ültetett növény iránt, ami nagyszerű lehetőség arra, hogy megtanuljon gondoskodni az élőlényekről és azok környezetéről.

Végül, amikor az érett napraforgó fej kinyílik, a gyermek örömmel figyelheti, ahogy a madarak és rovarok táplálkoznak belőle, és így még közelebb kerül a természet megértéséhez és tiszteletéhez. A napraforgómag kicsírázása és növekedése egy olyan kaland, amelyben a gyermek személyes kapcsolatba kerül az élővilággal és megismerheti annak csodálatos titkait.

Szemléletessé teszi a megfigyelést egy vidám magasságmérő, amit a mag elültetése után szúrjunk a talajba úgy, hogy a zöld háromszög eltűnjön a földben. Ezen a magasságmérőn rendszeresen megjelölhetjük a napraforgó növekedését. Természetesen ezeket a magasságmérőket bármilyen palántánál használhatjuk. Rárajzolhatjuk a gyerekek jelét is, így könnyebben nyilvántarthatjuk, hogy melyik növény kié.

Elkészítése:

  1. Nyomtasd ki a magasságmérő lapot
  2. vágd ki
  3. lamináld le.
  4. Szúrd be a palánta mellé, és kezdődhet a megfigyelés!

Hogy mi történik a föld alatt…

Nem láthatjuk, de ez a kis videó ezt is megmutatja!

Ha kedvet kaptál itt ingyenesen letöltheted a méricskélőket:

méricskélő
méricskélő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük